Bankkártyás fizetés biztonsága

Bankkártyás fizetés biztonságaAz egyik legtöbbet használt online fizetési forma a bankkártyás fizetés. Magyarországon is évről évre terjed használata, egyre többet tudnak róla Vásárlóink, de még mindig sokan kevés, vagy téves információkkal rendelkeznek az online bankkártya használatról, ezért az alábbiakban felsoroljuk a tipikus félreértéseket, illetve félinformációkat.

Bankkártya adatok biztonsága

A bankkártyák napjainkban több biztonsági rendszerrel rendelkeznek. A bolti pénztárban történő fizetés esetén a mágnescsík leolvasásán felül a banktól és az elfogadóhelytől függően szükséges a PIN kód megadása. Ezen biztonsági rendszerekkel részletesen nem foglalkozunk, mert internetes fizetéskor nem alkalmazzuk őket.

Internetes fizetésnél a bankkártya száma mellett az online fizetéshez minden esetben szükség van a lejárati időre, a kártyán szereplő névre, valamint a biztonsági kód megadására. A biztonsági kód (CVC vagy CVV) három számjegy és a kártya hátoldalán található általában pirossal, vagy fehér háttérrel kiemelve. Ezzel a kóddal bizonyíthatjuk internetes fizetéskor, hogy a kártya a kezünkben van. A fizetést tehát csak akkor lehet elvégezni, ha a kártya valóban a birtokunkban van.

Hamarosan hazánkban is elkezdenek terjedni a Verified by Visa (VBV) és a Master card Security Code (MSC) biztonsági rendszert is használó kártyatípusok. Ilyen kártyák használatakor nem csak a kártyának kell a kezünkben lennie, de még egy jelszót is meg kell adnunk. A jelszót a kártyához online állíthatjuk be, és annak legalább 8 karakteresnek kell lennie, melyben legalább egy betűnek és két számnak kell szerepelnie.

Ezzel a megoldással biztosítható, hogy a kártya elvesztése, ellopása esetén se lehessen vele interneten fizetni.

Bankkártya információk kezelése

A nemzetközivel szemben a magyar gyakorlat az, hogy a bankkártya adatokat a kártyás fizetést biztosító bank (pl. OTP) kezeli. Ez azt jelenti, hogy vásárláskor az eladó a bank oldalára irányítja vevőit, akik a bank biztonságos, titkosított oldalán adják meg kártyaadataikat. Ezzel a megoldással az eladó nem kezeli, nem tárolja a bankkártya adatokat, azok kizárólag a bank biztonságos rendszerében kerülnek rögzítésre.

Ez alól csak olyan eladók lehetnek kivételek, akik megfelelnek a PCI-DSS biztonsági előírásainak, tehát a bankival azonos biztonságú saját rendszerekkel rendelkeznek (információink szerint ilyen szervezetből hazánkban tíznél is kevesebb létezik).

Pénz visszatérítés

Az internetes kereskedők kötelesek biztosítani az elállási jogot vásárlóik számára. Elállás esetén az eladó úgynevezett refund folyamatot indít, azaz a korábbi bankkártyás fizetés teljes összegét visszaküldi a vásárló számlájára.

A bankkártya rendszerek kialakítása során a MasterCard és Visa egy utolsó lehetőséget is létrehoztak, melyet akkor lehet igénybe venni, ha a vásárlást és fizetést követően az eladótól nem kaptuk meg a terméket vagy szolgáltatást. Az úgynevezett chargeback lehetőség hazánkban is elérhető, de igénybevételekor komoly ügyintézési procedúrára, vizsgálat indításra kell számítani.

Tapasztalataink szerint a chargeback használatára szinte soha sincs szükség, mert a kártya kibocsájtó, a bank és a kereskedő érdeke is az, hogy a vásárlók bizalma megmaradjon a kártyás fizetés irányt, így mindent megtesznek a korrekt, etikus fizettetési szolgáltatás érdekében.

Fontos, hogy amennyiben nem kapja meg a kifizetett terméket, szolgáltatást, először az internetes kereskedővel, annak ügyfélszolgálatával vegye fel a kapcsolatot, csak ezután forduljon bankjához kérve a fizetés kivizsgálását.

GD Star Rating
loading...


Szólj hozzá

© 2011 - Voxinfo Kft - Az online fizetés szolgáltató.